Gyógygombák

Vitacafe - Kelet Kincsei

Vitacafe - Kelet Kincsei

Nem kell ahhoz baristának lenned, hogy jó kávét főzz!

2016. október 21. - Ganodermabolt

 20150303150421_unicafe_hu-a-kave-001.jpg

A barista most megint nagyon divatos kifejezés lett, kávépincért, tulajdonképpen hivatásos kávéfőzőt jelent. Ám ne gondoljuk, hogy a barista csak főz és felszolgál. Sokkal többet tud ennél! Ismeri a kávé minden apró csínját-bínját, a kávé fajtáit, a szüretelésétől a tárolásig a kávékészítés teljes folyamatát, de profi a pörkölésben, a darálásban, a kávé megfelelő tömörítésén át.

A barista fontos tulajdonsága és képessége még, hogy a vendég ízlését pontosan eltalálja és a számára tökéletesen elkészített kávét kínálja. Olyan, mint a nívós étteremben a somellier. Egyszóval a barista tényleg mindent tud a kávéról, komoly szakértelmet mondhat magáénak, és valóban jó kávét várhatunk el tőle, már ha éppen van időnk órákig ücsörögni egy valódi kávéházban, bár sajnos, a ma emberének élete egyáltalán nem a kávéházi ücsörgésről szól. Viszont szólhat a tökéletes otthoni kávéról, ráadásul anélkül, hogy el kellene szaladni egy barista akadémiára vagy tanfolyamra, kitanulni a szakmát.

De milyen az igazán jó kávé? Ez valószínűleg mindenkinek mást jelent, egyéni ízlés kérdése, ám ma már nem csak az ízletességet, a frissítő hatást várhatjuk el a kávétól, hanem azt is, hogy az egészséges legyen.

De mielőtt erről beszélnénk, nézzük át, hogy milyen kávéfélék vannak a világban, úgy nagy általánosságban.

Török - a török kávé nagyon ősi, nagyon hagyomány, viszont zaccos és időigényes az elkészítése. Többször darálják át, de a lényege, hogy a pohár alján marad a zacc, hogy a fekete levest erről lehessen leinni. Az isztambuli bazárban nagyon jókat lehet inni és nem szabad visszautasítani!

Német – a hagyományos német kávézás alapja a karlsbadi porcelán kanna. A módszer lényege, hogy a forró víz átcsepeg a kávéőrleményen, s így oldódik ki a hatóanyag a kávéból. Átlátszó, híg, sötét teaszerű kávét ihatunk. Mellesleg a filteres módszer is tőlük származik.

Bécsi - a savanykás alap ízű bécsi fekete titka a pörkölésben rejlik, illetve a kevésbé pörkölésben. A bécsi kávé mind közül a legédesebb és jól jön hozzá egy zacher torta.

Olasz – na, ez már a nagynyomású kávégépek világa, víz és gőz hatására oldódik ki az íz és illatanyag.  Az olaszok ebben is nagy varázslók.

S ezzel el is érkeztünk a kotyogós kávéfőzök és a profi pressszógépek világába, hogy egy lépéssel később majd az 1900-as Pan-Amerikai világkiállításon bemutatott első instant kávé kapcsán átlépjünk a modern embernek szóló, igazi kávékülönlegességek világába, melyben nem kell baristának lenni ahhoz, hogy kiváló kávét készítsen az ember magának, családjának vagy vendégeinek.

 

Írd meg, te milyen kávét iszol? Mi a kedvenced és hogyan készíted el?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vitacafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5711827577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása